Untitled photo

Untitled photo

Donderdag 1 oktober 2014.


We spreken heel vroeg af en rijden richting Luik. De plannen waren om naar de UL te gaan. Maar deze bleek inmiddels door een projectontwikkelaar onderhanden te zijn genomen. Het hele gebouw was hermetisch afgesloten. Geen doorkomen aan! 

Plan B is een bezoek aan Hasard Cheratte. We parkeren de auto boven op de berg, omdat we weten dat de toegangspoort gesloten is. Na een tijdje oriënteren vinden we een pad naar beneden. Beneden is dan wel écht naar beneden! De tocht naar de mijn is stijl maar voorloopt redelijk goed. Tot het laatste stuk ......  Op mijn kont schuif ik naar beneden met een zware fotorugzak op mijn rug en een statief als steun in mijn hand. Hoe ik straks weer boven kom, zien we dan wel weer! 

Hasard Cheratte!

Eindelijk eens lekker rondstruinen in de legendarische mijn met graffiti bedekte muren, vol kleur en teksten. We zijn duidelijk niet de eersten. De mijn is een geliefde locatie voor fotografen. Op internet vind je een grote hoeveelheid foto's die al een indruk geven. Maar toch, iedereen beleeft de locatie op je eigen manier. Voor mij is dat vooral mooi licht, minimalisme en details, het liefst authentiek. Dat is nog niet zo makkelijk in deze kleurige en vaak donkere omgeving. Jammer dat er zoveel vernield is en veel originele elementen verloren zijn gegaan.

Lopend van de ene verdieping naar de andere en van het ene gebouw naar het andere,  flitsen indrukken aan je voorbij, maar de locatie is zo groot dat ik steeds weer opnieuw eerst de ruimte op me in moest laten werken. Het lijkt allemaal troep, maar na iets langer kijken zie je het bijzondere in de kleine dingen. Zie je de mooie lichtval in die ene hoek, of verbaas je je, over de prachtige frisgroene deken van mos en varens op de grond in een grote hal. Dan weer schrik je van de diepte als je in een van de gaten even twee etages naar beneden kijkt. Het is oppassen geblazen dus!

Ik heb genoten van deze bijzondere locatie waar ik fotografisch weer goed ben uitgedaagd! Bij een mogelijk volgend bezoek, denk  ik na deze oriëntatietocht veel gerichter aan het werk te kunnen gaan.

Met dank aan Chrit, die een heel goede gids voor ons was!
Het was gezellig om met jou, Jac en Gisela deze avontuurlijke tocht te beleven.


Link naar de galerie Hasard Cheratte


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In